Nova 2,5 år

4 januari betyder att Nova är lika nära nästa födelsedag som sin senaste. Hör kommer en sammanfattning.

Längd: 88,5 cm
Vikt: 13,5 kg
Klädstorlek: 86-92
Skostorlek: 22
Antal tänder: 16 klara, minst 2 kindtänder på G

Nova är nu en stor liten tjej med enorm vilja i sin lilla kropp och en 20160719_155648trotsighet vi aldrig sett liknande hos Oliver. Eller så glömmer man himla fort… Men nä, försöka göra nånting som fröken inte vill kan man glömma. Det kan vara allt från ta på sig kläderna (en kamp varje morgon innan förskolan…), äta mat, stänga av surfplattan, inte banka med vad-hon-nu-lyckats-få-tag-på-som-inte-är-en-leksak, ge tillbaka saxen hon fått tag i, komma och byta blöjan, sätta ner henne på golvet för mamma kan inte göra alla moment i matlagningen med en arm och så vidare… Vill hon inte går det inte, alternativt att du kommer få höra protesterna högt och väl och länge!

Jag (och Johan) har vissa principer för barnen som jag är beredd att bråka om för att de ska lära sig – som att de ska sova i sina egna sängar eller sitta på sin egna stol vid matbordet (undantag vid sjukdom). Vi står envist på oss för att vi ska kunna få sova eller äta ifred. Med Oliver har det alltid gått bra att hålla på de här principerna utan problem. Med Nova – inte lika bra. Hur envisa vi än varit har vi fått ge upp fler gånger med den här fröken än vad vi någonsin behövt göra med Oliver. Hon har en vilja av stål.

Lilla fröken Kallin har självklart en motsatt sida också. Ett riktigt charmigt litet busfrö som skiner som en sol, skrattar och pratar och är världens mysigaste. Kommer gärna och sitter i knät och myser, älskar att lyssna på sagor i böcker, leker fint med storebror och bara är nöjd med det mesta.

Att gå från ena personligheten till den andra kan ta ungefär 0,5 sekund.

Pottan & blöjan

I november kom potträningen igång av en slump. Under en hel helg hade hon trosor på sig hela dagarna (förutom när hon sov) och allt fungerade klockrent. Hon sa till vartenda gång, inte en droppe i trosorna och på både lördag- och söndagkväll gjorde hon nummer två i pottan. Allt gick perfekt och jag tänkte glatt att hon kommer vara helt torr om en vecka. Det märktes att Nova var jättestolt och glad varje gång hon gjorde rätt och hon fick belöningar i form av klistermärken. Framgångarna fortsatte även på förskolan den kommande veckan. Hon hade blöja på sig, men sa till nästan varje gång.

Helgen därpå gick det bra, men inte riktigt lika bra. Sedan gick det bara utför. Sämre och sämre, tills hon vägrade ta på sig trosor och slutade säga till. Vi är fortfarande kvar i detta stadie. Nu sitter hon på pottan en eller två gånger i veckan om hon går med på det.

Det hela kändes som om det var nyhetens behag som var roligt och spännande i början, men sedan tröttnade hon och gillade inte att behöva avbryta sin lek för att gå och kissa, och då blev det bekvämare med blöja. Det är bara att låta henne vara för tillfället och ta nya tag när hon (åter igen) är redo för det.

img_0975

Mat & Sömn

Att beräkna mat till både Oliver och Nova är hopplöst. Ena dagen äter de 2-3 portioner, en annan dag tre tuggor. Det kan även gälla när man värmer samma mat dagen efter. Det som var poppis igår behöver inte gå hem nästa dag… Så ibland står vi med massor av mat över, medans vi får neka dem en andra eller tredje portion nästa gång för att maten inte räckt…! Trots att båda barnen är uppvuxna med all möjlig sorts mat och smaker så är de typiska barn som gillar väldigt barnvänligt. Oliver blir överlycklig när det är makaroner och köttbullar och Nova äter i samma spår som storebror för det mesta. Ibland är de precis tvärtom på någon maträtt.

Hon äter själv utan problem, efter att hon har beordrat oss att dela (all!) maten och blåsa på den. Hon börjar oftast med bestick men övergår sedan till att plocka med fingrarna. Sen vill hon ha papper för att torka sina kladdiga fingrar…

Sover gör hon en gång om dagen fortfarande. Hemma blir det mellan 1-2 timmar, på dagis är det drygt en timme. ”Vovven” är fortfarande ett måste vid medveten insomning (gick dock bra hemma hos farmor en gång) men numera sover hon utan napp (sedan 27 december).

Att natta henne har varit världens enklaste med en kram, puss och godnatt-vinkning efter godnattsagan. Sedan vi tog bort nappen är dock nattningarna lite mer långdragna men vi är nog snart tillbaka till gamla spår igen (hoppas jag).

Språk och tal

Ja att hon legat lite efter har jag ju nämnt tidigare. Nu har det lossnat rejält och jag skulle tro att hon är ikapp med vilken 2,5-åring som helst (typ). Hon pratar inte jättetydligt så jag förstår om andra har svårt att förstå vad hon menar alltid, medan jag och Johan oftast hör vad hon säger.

Vad som är fantastiskt roligt är att man nu kan prata med henne på ett nytt sätt. Förstått har hon ju ”alltid” gjort, och hon förstår ju bara mer och mer men kan ju nu även svara och börja uttrycka sig om lite allt möjligt

Hon kan räkna till tio. Hoppar över någon siffra ibland men med lite hjälp räknar hon mina fingrar galant: en, tå, te, fyja, fem, sess, u, åtta, nio, tio! Hon räknar bäst om jag pekar på motiven i en bok och hon räknar, men hon blir allt bättre på att peka och räkna själv.

Färger är hon ibland duktig på – eller så har hon ren tur för nästa gång är det inte ett rätt. När jag pekar och frågar efter färg så svarar hon åtminstone med en färg; svart, vit eller rosa, men inte helt rätt färg alltid.

Hon lägger gärna till ett E i slutet på ord; katte, bile, täde (träd), stole osv… Här är några fler ord ur Novas ordlista som är mer eller mindre logiska.

 • Melk – Mjölk
 • Batten – Vatten
 • Böjja – Blöja
 • Pick – Fisk
 • Bante(n)  – Elefant
 • Banta – Vante/vantar
 • Been(e) – Björn
 • Sarie – Dinosaurie
 • Baja – behöver kissa / har bajsat
 • Bajse – Bamse
 • Tetten – Toaletten
 • Nosig – Snorig
 • Nää byssor – Inga byxor
 • Nää ocka – Inga strumpor/sockar
 • Ova botta sen – Nova borsta (tänderna) sen

img_0683

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s