Nova 2 år

Känns som alldeles nyss som vi hade ettårskalas för Nova men nu var det alltså dags för tvåårskalas igår. Idag blir vår lilla bebis, som inte länge är någon bebis, två år. Och så här är det att vara två år och heta Nova.

Längd: 86 cm
Vikt: 12,2 kg
Klädstorlek: 86-92
Skostorlek: 21-22

Antal tänder: 16 st. Hon hade länge länge bara 12 st, men så kom de fyra hörntänderna inom loppet av ca två-tre månader (mars-maj i år).

Hår: Tunt, ljust och lockigt. Blond som brorsan och tunt hår som en docka. Borstar henne med en mjuk babyborste varje morgon och det lossnar alltid jättemycket tunt fint hår. Håret lockar sig mycket i nacken. Hela hennes frisyr är rätt ”tokig” och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det, haha. Luggen är tillräckligt lång för att kunna sättas åt sidan med ett spänne.

13534051_1017847044929360_487762690_n

Mat & sömn

Nova sover en gång om dagen fortfarande. Precis som sin bror så behöver hon mycket sömn. På förskolan sover hon drygt en timme på dagen, hemma brukar det bli minst två timmar. Hon bråkar sällan över att gå och lägga sig på dagen utan vill gå och sova. Dock har det blivit lite tråkigare på sista tiden så det kan bli lite strul, men hon är ändå inte i läge att sluta sova dag ännu.
Hon är för det mesta snäll att lägga för natten också, men visst har vi fått sitta på en hård liten barnstol i dörren till hennes rum vid ett par tillfällen också. De gånger hon går med på att sova så lägger hon sig tillrätta med sin hund och vinkar till mig med ena handen när jag säger godnatt. Då vet jag att jag kan lämna rummet utan problem.
Äta har länge varit en stor favoritsyssla hos Nova. Medan vi får tjata på Oliver för att han ska komma och äta så släpper Nova oftast allt hon har för händerna och kommer springandes när vi ropar att vi ska äta mat.
2016-03-25 15.30.46Det är dock ingen garanti för att hon ska äta speciellt mycket. Fram till för någon/några månader sedan åt hon i stort sett vad som helst och mycket! När hon var klar klättrade hon ner för sin stol, sprang runt bordet till Olivers plats, klättrade upp på hans stol och klämde sig ner bredvid brorsan och fortsatte äta från hans tallrik. Det hände många gånger att hon åt upp det som Oliver lämnat.
Nu är det inte riktigt så stor aptit längre och vad som helst duger inte. Ibland tömmer hon sin tallrik, visar upp den och vill ha mer eller puttar undan den för att visa att hon är klar. Nästa dag tar hon några tuggor innan hon anser att hon är klar. En tredje dag ska hon ha vår (min och Johans) mat. Från våra tallrikar. Även om hon har exakt samma på sin tallrik…
Mat hon själv inte vill ha från sin tallrik lägger hon över på min eller Johans tallrik. Jättetrevligt med lite halvtuggad paprika, sallad eller köttbit…

Tal & Språk

Nä, det där med att prata är överskattat. Hon pratar fortfarande inte och det är egentligen fortfarande bara ”mamma” som är det enda riktiga ord hon kan och använder rätt. Mamma betyder även pappa.
Hon har sagt pappa, och hon har härmat både ”boll” och ”katt” och ”Olle” vid enstaka tillfällen, men fortfarande så slumpartat att jag inte räknar dem till ord hon kan säga.
Dock har det börjat hända liiite lite de sista 3-4 veckorna och det känns som om hon förhoppningsvis är lite på gång nu. Hon går runt och säger ”baj” lite då och då, och ofta vid de tillfällen då ett ”oj!” hade passat. Hon kan även plocka upp eller peka på saker och säga ”DEN!”. ”Näää” eller ”nej” är inte helt ovanligt heller, men sedan är nog listan på ord hon säger slut. Lite djurläten kan hon förståss fortfarande.

Egna ”ord” har hon mängder av. Detta klipp är från 22 juni.

Förståelse

Det är så lätt att döma Novas förstånd och intelligens efter hur hon kan uttrycka sig, det vill säga nästan inte alls. Så är det naturligtvis inte. Hon förstår otroligt mycket och vet precis vad vi säger, vad som ska göras, hur saker och ting ska gå till och vad som gäller. Vi kan fråga om det mesta och hon nickar eller skakar på huvudet som svar.

Lite ”teckenspråk” funkar också. Att slå ut med armarna med handflatorna uppåt betyder slut eller borta.

Hon kan egentligen enormt många ord, hon kan bara inte säga dem. Vi kan titta i böcker och fråga efter allt från hundar och pingviner till flygplan och regnstövlar och hon kan peka ut i stort sett allt. En app vi har på surfplattan som heter Pekbok för barn (Tappy Happy kids apps & games for kids) har en frågedel med fyra bildalternativ och frågor som ”Var är saxofonen?” och ”Var är blåbären?” klarar hon med galans.

Hon vet hur saker och ting ska vara och hur det går till. Därav inte sagt att hon alltid vill följa det själv. Hon vet precis vad jag menar när jag säger att hon ska spotta ut nappen och lägga den i sängen, men hon vill inte. Hon vet också vad ”borsta tänderna” betyder, så då springer hon oftast iväg så långt hon kan.
När vi ska gå ut går hon och tar fram sina skor och sätter sig i mitt knä så jag kan ta på dem. Sedan klappar hon sig på bröstet för att säga att hon ska ha en jacka och slutligen klappar hon sig själv på huvudet för att säga till att hon vill ha sin mössa eller keps.

Personlighet & Beteende2016-06-25 17.35.41

Nova har två lägen. Det är uppåt eller neråt som gäller. Mittemellan finns inte. Antingen är hon superglad, busig, skrattar och är världens mysigaste. Eller så är hon raka motsatsen. Vansinnigt tjurig, arg och tvär och skriker så öronen blöder. Det tar inte många sekunder att skifta från det ena läget till det andra heller…

Hon tycker om att vara med oss och/eller Oliver. De leker väldigt bra ihop själva, men visst blir det skrik och tjut emellanåt. Kommer dock jag eller Johan så går oftast våra knän och famnar före brorsan. Om jag sätter mig på golvet för att vara med och leka eller ta kort på barnen så tar det sällan många sekunder förrän jag har en Nova i knät.

Lite mer om Nova i punktform.

 • Hon har blivit väldigt förtjust i nappen och vovven. Det händer ofta att hon springer och hämtar dem båda och vägrar lämna tillbaka dem. När hon är trött hämtar hon dem som för att visa att hon snart vill gå och lägga sig och då är det enligt mig okej att ha nappen en stund. När hon går och hämtar nappen mitt på dagen för att gå och leka blir det lite konflikt mellan oss… 😛

  IMG_8111

  Klappar Asti när hon och Anna besökte oss i maj.

 • Hon är väldigt fascinerad av djur och blir så glad så fort hon får syn på en hund eller häst. Dock har hon visat sig bli livrädd så fort de kommer för nära. Hundar har det gått bättre med och hon har hälsat och klappat på några hundar. Hästar går bara bra på avstånd så länge…Ser hon att någon av oss tar på oss skorna tar hon nästan alltid fram sina skor och vill följa med ut. Får hon inte det kan hon bli helt förkrossad.
 • Borsta tänderna är ingen hit och slutar ofta med en kamp. När det väl går bra, så går det jättebra och hon hon gapar snällt och står eller sitter still.
 • När hon får för sig att hon inte vill byta blöja, klä på sig, borsta tänderna eller vad det nu är finns det busiga Nova som medvetet springer fnittrande iväg och gömmer sig för att slippa undan, som oftast slutar med en arg Nova som kränger som en mask för att slippa undan. <ironi>Det är jättelätt att få på ett par byxor på henne då….</ironi>
 • Har hon varit ute vill hon sällan gå in och blir helt knäckt när vi går in och stänger dörren. Detta oavsett om vi kommer direkt från bilen eller varit ute och lekt i timmar.
 • Trots att jag och Johan sällan pratar i telefon så vet hon precis hur en mobil ska användas. Hon kan ta en av våra mobiler, IMG_9293trycka på en knapp så skärmen tänds och sedan gå och ”prata” i den med telefonen klämd mellan örat och axeln.
 • Hon älskar böcker och pussel och kommer gärna med något av dem till oss för att vi ska pussla eller läsa ihop. Vilken bok som ska läsas till kvällen eller under toalettbesöket är noga, det går inte med vilken som helst och hon vet vad hon vill.
 • Allra helst vill hon lyssna på godnattsaga ihop med Oliver. Om hon ser Oliver och Johan gå upp för att läsa så sätter hon full speta upp för trappan för att vara med, och det är lögn att ändra på de planerna.

Summa summarum är Nova en väldigt bestämd dam som vet precis vad hon vill och beredd att ställa till ett himla liv om det inte blir så.

Underbara älskade unge. Grattis till två år! Puss från mamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s