Oliver 4,5 år

Så har det gått ytterligare ett halvår sedan Olivers senaste inlägg. Då jag tycker ett år är för långt mellan varven att skriva om barnen så får det bli halvårsvis. Hur man nu beskriver en hel individ på några rader…

Längd: 105 cm
Vikt: 19,8 kg
Klädstorlek: 110 (egentligen blandat från 104-116 men 104-byxor är för korta)
Skostorlek: 27-28
Antal tänder: 20

Personlighet & Intressen

 • Oliver har två personligheter. En där han inte lyssnar, gör precis tvärtemot vad vi säger, blir extremt tjurig och sur när han IMG_7093inte får som han vill, inte gör vad vi ber honom, vägrar att ens smaka på maten utan bara hävdar att han inte gillar den och är allmänt trotsig. Hans andra personlighet kan helt apropå ingenting säga under middagen att han ”älskar mamma, pappa och Novis!” eller komma fram till oss för att ge oss en kram och en puss, eller sitta och bläddra i en bok ihop med Nova och ”läsa” för henne. Antagligen så som de flesta 4,5-åringar är och gör 😀
 • Han vet när han gjort fel och försöker ofta dölja sina bus. När han och Nova leker själva och Nova blir ledsen kan jag höra hur Oliver förtvivlat försöker hyssja henne som för att inte ”skvallra” för mig att han gjort något dumt. Om något rasar i golvet eller liknande kan man också se en liten Oliver som kommer oskyldigt springande från rummet som för att få det att se ut att han inte ens var där när det hände.
 • Det är fortfarande främst motorer/traktorer och grävmaskiner som är roligast. Bollar och fotboll intresserar honom inte alls.
 • Han gillar att vara ute i trädgården och vill gärna hjälpa till när det ska vattnas, klippas och fixas. Sandlådan är populär och kan duga som underhållning riktigt länge (för att vara han).
 • Om Oliver fick välja helt själv så skulle han nog gärna sitta med surfplattan halva eller hela dagarna =/ Det är mest youtube och konstiga tecknade filmer på alla möjliga språk, men även Viaplay’s barnutbud funkar. Han hade en period med nästan enbart Blaze & Monstermaskinerna men nu är det rätt varierat igen. Han tittar hellre på filmer/serier/klipp än spelar spel.
 • Han vill gärna följa med Johan och fiska, men har börjat tröttna ganska fort när de är ute i båten. Det har bidragit till något färre fisketurer för hans del denna våren.
 • Han gillar att gå till förskolan och trivs bra där. Hans bästisar heter Elin & Gustav.

2016-04-23-15.46.24

Mat & Sömn

 • Han är också lite schizofren när det gäller mat. Det är typ allt eller inget som gäller. Ena morgonen äter han två smörgåsar plus yoghurt och flingor och nästa dag en halv macka. Till middagen på kvällen brukar han säga att han är hungrig som en elefant, en flodhäst eller ”som bordet väger”, men sedan inte vilja äta någonting. En annan dag kan han äta upp hela portionen innan vi ens hinner reagera.
 • Han sover inte längre på dagen, men somnar fortfarande ofta i bilen när vi åker lite längre sträckor – ibland redan före Nova somnar. Har han varit uppe tidigt eller hållt igång mycket så kan det bli en luring i soffan också. Vissa dagar kan vi fortfarande föreslå att han gärna får sova en liten stund på dagen, men jag ser helst inte att han sover längre än en halvtimme.

  Somnat med plattan i handen...!

  Somnat med plattan i handen…! 😀

 • Det är i regel inga större problem att lägga honom på kvällen. Efter tandborstning turas jag och Johan om att läsa godnattsaga för honom. Sedan är det kram och godnatt. Nu på senare tid har han vissa kvällar kommit upp och ”inte kunnat sova”. Om det beror på den ljusa årstiden, värmen eller ren ovilja vet jag inte riktigt. Några kvällar har han kommit upp och klagat över ont i benen, vilket jag med största sannolikhet tror har varit växtvärk.
 • Just nu är det en stor blå bok ”Godnattsagor” med flera olika lagom långa sagor i som gäller, blandat med en dinosauriebok jag hittade på loppis i våras som är populära. Även Älg-brandmannen, Mulle Meck eller en Bamse-tidning går bra
 • Vardagar brukar jag väcka honom runt halv sju eller lite innan. Då är han oftast trött och gnäller att han vill sova mer. Lördagar och söndagar vaknar han runt klockan sex. (….) Ibland händer det dock att han sover till runt sju-tiden.
 • Det är nu över ett år sedan (april -15) som han slutade med blöja på natten. Det sker fortfarande massor av olyckor. Oftast går det i perioder och när han väl hamnar i en dålig period kissar han ner sig varje natt. Enda sättet att undvika det är att gå upp ungefär en timme efter läggning och ta upp och sätta honom på toaletten. Han vaknar knappt men gör det han ska och somnar om. Glömmer vi bort det blir det till att bädda om och dra upp honom och duscha av honom. När vi väl kommer ur en dålig period kan det gå jättebra i någon/några veckor.

2016-05-05-15.07.15

Språk & Tal

 • 2016-05-05-15.34.31Som jag skrivit tidigare så har han alltid pratat väldigt rent och tydligt, men det är fortfarande några bokstäver som blir fel ibland. Han blandar ihop B och V en aning så det blir till exempel bulkan och Urvan. Tje-ljud kan bli S (sock – tjock).
 • En himla kul grej han börjat med nu ganska nyligen är att han inleder VARJE mening med faktiskt. ”Mamma, faktiskt så har jag byggt en tågbana”, ”Faktiskt att jag vill titta på TV nu” eller ”Faktiskt att Novis gjorde det!”
 • En annan mer störande sak är att han hemskt ofta svarar med ”sa du?”. Vad man än säger eller ber honom, så kommer först ett ”sa du?”.
 • När superlativen inte räcker till – ”pappa, det var jättejättejättejättejättejätte supersupersupersupersupersupergott!”
 • ALDRIG! är svaret man får när han inte vill göra vad vi säger. Fast det kan även bli ett snällt och accepterande (eller irriterat)”Okej!”.
 • Han är duktig på att skylla bus på lillasyster. Det är aldrig hans fel, utan alltid Novis som gjort både det ena och det andra, även när det uppenbart är Oliver som busat eller varit olydig. Det blir nog inte lätt för honom när Nova lär sig att käfta tillbaka… 😉

Kunskap

 • Han kan hela alfabetet när han sjunger med Blinka lilla stjärna-melodin, tveksamt om det skulle gå vägen att bara rabbla bokstäverna.
 • Han är rätt bra på att känna igen siffror men inte särskilt många bokstäver. 1-5 går bra och O är den bokstav som är lättast.
 • Han kan inte riktigt räkna till 20. Det går bra upp till 14, sen hoppar han oftast till 19 och lite fram och tillbaka. Om jag hjälper honom genom att säga första bokstaven (ljudet) så går det.2016-06-03-07.00.47
 • Samma med veckans dagar. Det går bra med de första, sedan hoppar han oftast över torsdagen. Om jag ljudar första bokstaven kan han alla dagarna.
 • Vi har börjat öva lite på klockan, och när vi håller på och är inne på det så kan han hel- och halvtimmar.
 • När jag sitter och vill vara lite pedagogisk och öva siffror, bokstäver och liknande med honom så tröttnar han ofta rätt fort och tappar tålamodet. När han inte vill längre så svara han bara att han inte vet på allt =/
 • Tidsuppfattningen är lite skev 😉 Det som hände förra veckan kan benämnas med allt från igår till förra året och det kan låta ”Men jag har inte gjort/fått/åtit det på många många många år!!!”.
 • Han kan cykla riktigt bra nu. Kunde aldrig föreställa mig att det skulle gå så lätt att lära sig cykla! Springcykel is the shit! 🙂

2016-05-09-13.21.51

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s