Nova 21 månader

Under ganska lång tid nu så har kan benämnt Nova som 1,5 år. Nyligen insåg jag att jag snart får börja kalla henne 2 år. För från och med idag är hon faktiskt närmare sin tvåårsdag än 18-månadersdag.
Och så här är det vara ”Novis” nu för tiden!

Längd: 84 cm
Vikt: 11,8 kg

Antal tänder: 12, med minst en hörntand i underkäken på gång
Klädstorlek: 86
Skostorlek: 20-21

Mat & sömn
Hon har en väldig aptit! Ingen direkt kräsenhet har visat sig alls utan hon äter det mesta, och mycket. I många fall äter hon mer än var Oliver gör, men framför allt snabbare!
Det förekommer undantag när hon knappt vill äta alls, men oftast kan hon äta när som helst,och tackar sällan nej till någonting.
Det är inte ovanligt att hon först äter upp sin mat, sedan går hon runt bordet och klättrar upp på Olivers stol och sätter sig bredvid honom för att äta upp hans mat med. Har hon kvar av egen mat flyttar vi bara över hennes tallrik så är hon klart sin mat bredvid Oliver. Tror det handlar mer om att sitta bredvid brorsan än att äta hans mat i och för sig 🙂

image

Frukosten häromdagen 🙂

Vad gäller sömnen så är det inga konstigheter där heller. Hon sover en gång om dagen i ca 1,5-3 timmar men vanligtvis runt två timmar. Vi lägger henne mellan halv tolv och halv ett ungefär och hon somnar oftast direkt utan protester.
På dagis sover hon sedan drygt en månad tillbaka på madrass på golvet istället för i vagn som i början.
Hunden är fortfarande ett krav för att kunna sova, både dag- och nattetid. Vi köpte en till vovve som hon har på dagis. Napp är hon hemskt glad i också.

image

Nova ❤ Vovven

Språk och tal
Nova pratar fortfarande inga begripliga ord. Det enda ord hon kan är ”mamma” som hörs allt oftare. Hon har viskat/väst pappa vid typ två tillfällen, efter många ”påtryckningar”. Nä, snacka är inte hennes grej.
Vi kan däremot känna igen vissa ljud som hon gör vid vissa tillfällen, när hon vill ha något, får eller ger något eller när hon ser något (gott) som hon vill ha att äta.
Så hon gör sig förstådd ändå. Pekar och låter lite så vet vi oftast vad hon menar.
Nickar och skakar på huvudet gör hon när vi frågar nånting så vi kan ändå kommunicera rätt bra med henne. Hon pekar på vad hon vill ha, vi pekar på olika saker för att veta vad hon menar och hon skakar på huvudet tills vi pekar på rätt då hon nickar. För hon är en bestämd tös som vet precis vad hon vill.

Ljud är hon ju bra på däremot. Hon vet vad många av djuren säger; hunden (v-v-v-v), katten (aaaoo), kossan (mmmm), grisen, tigern, lejonet (de tre låter likadant med ett morrande/fräsande nere i halsen), apan (a-a-a), ugglan (ooohooo) och ormen (sss).

image

Kråkbärsvägen teaparty

Språkförståelse
Säger inte så mycket begripligt men förstår sjukt mycket av vad vi säger. Hon förstår precis när vi bet henne sporra ut nappen, men det betyder inte att hon lyder för det 😉 När hon väl går med på det kan vi be henne spotta ut nappen och få och lägga den i sängen och hon gör det 🙂
Hon älskar att bli läst för, och då ska det helst vara interaktiv läsning där vi pekar och pratar. Antingen pekar hon på den ena prylen/djuret efter den andra så säkert vi var det är, men hon har också blivit väldigt bra på att leka på det vi frågar efter. Hon kan peka ut alla de vanligare djuren men kan även ta giraff, marsvin, kanin med flera, och vi övar även på kroppsdelar och andra saker, fordon med mera.

image

Hemma hos mormor och morfar. Den vagnen hade jag när jag var liten, och den var poppis än!

* Hon och Oliver leker bra ihop och brorsan är fortfarande lite av en idol. Hon skrattar först åt hans pajaskonster och härmar honom gärna i det han gör.
* Dockvagnen hon fick i julklapp är populär och drar fram och tillbaka, med eller utan docka i.
* Hon har blivit väldigt ”nappig”. Det är oftast inga problem att lämna ifrån sig napp och vovve när hon vaknar och jag tar henne ur sängen, men sedan springer hon tillbaka in på rummet och hämtar dem. Och då får vi INTE ta dem ifrån henne. Blir hemskt arg när jag tar nappen ändå.
* Hon tar gärna papper och torkar sig runt munnen och på bordet om hon spillt. Om jag har torkat näsan på henne så kan hon ta papper och ”frusta” lite i det. Ser och härmas… 😀
* Att lägga sig på skötbordet är pest och pina och det blir sura miner på en gång. Då brukar det funka att börja leka tittut eller sjunga ”Klappa händerna” så blir hon glad igen.
* Hon är inte glad åt att sitta på pottan. Det gick bra ett tag men så började hon vägra. Nu går det att sätta henne på toaletten med extraringen på. Med en bok i handen kan hon sitta en stund. Det händer dock sällan något. De första trosorna inhandlades häromdagen så i sommar ska vi nog köra lite mer på allvar 🙂
* Böcker gillar hon verkligen. Kan hitta henne inne i vår säng med en bok som hon sitter och bläddrar i, eller så kommer hon med en bok till någon av oss och kräver att vi ska läsa. Det ska helst vara interaktivitet där vi frågar och pekar. Bara lyssna blir snabbt lite tråkigt.
* Hon verkar även ha en fascination för skor. Går gärna och tar på sig Olivers skor och stövlar (enklare än hennes egna), men hon har lyckats med sina kängor också. Orden ”kom så tar vi på oss skorna” får henne oftast att släppa allt och komma springande. Sen om det beror på skorna eller det faktum att hon får gå ut är lite oklart, men antagligen det sistnämnda.

image

Nästan lika kul som att gå med dockvagnen är att sitta i den!

Det finns så mycket att säga om denna lilla fröken men jag är på tok för trött för att få ner fler rader nu. Får väl komplettera i efterhand om jag kommer på mer sen 🙂

Älskade goa unge! ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s