Nova 18 månader

Så har det blivit 4 januari 2016 vilket innebär att Nova hunnit bli 1,5 år! Och så här har vår lilla tjej utvecklats!

Kropp & Knopp

Vikt: 
Längd: 

BVC-besöket är först den 25’e så jag får uppdatera med siffror IMG_5628 kopiasenare, men jag tror hon väger runt 11-12 kg och är väl runt 80 cm lång? Storlek 74 av hennes kläder börjar nämligen bli gränsfall smått i många fall. Enligt klädtabeller ”ska” hon ju vara minst 86 nu, men där verkar hon inte vara ännu. Strumpor och skor är 20-21 som passar. På tal om strumpor så är det ingen idé att ta på henne några om dagarna, hon tar av sig dem direkt. Så hon får gå barfota tills vi ska gå ut. Strumporna får åka på precis innan skorna ska på, annars får man bara göra om det igen 😛

Hår har hon ganska mycket nu, blont och ljust. Någon brunettt blev det inte av henne, som man lätt kunde tro när hon föddes. Det börjar bli lite långt i nacken, och krullar sig precis som det gjort sedan hon var bebis. Det går sätta det i en liten liten hästsvans/tofs, men det är mer för att jag vill än att det behövs, haha. Luggen når ner i ögonen på henne, men det känns för tunt för att kunna klippa någon lugg så det blir mer att dra det åt sidan. Får köpa lite spännen för att hålla det på plats.

Tänder har hon en hel del nu. Förutom de åtta främre tänderna (fyra uppe, fyra nere) så har två kindtänder kommit långt i överkäken och på god väg i underkäken. Precis som vi snabbt märkte så har hon en glugg mellan framtänderna. Att få tänder när man heter Nova har hittills varit ganska bekymmersamt. Feber, lös i magen och ont i munnen är vanliga symptom. Något dregel kommer däremot INTE, så alla dregglisar jag köpte på mig när hon var några månader gammal har legat oanvända i hennes byrå sedan dess…

Mat & Sömn

2016-01-02 17.51.48Än så länge har vi inte märkt av någon matvägran eller direkt kräsenhet. Hon äter bra för det mesta, men däremot verkar hon inte längre så förtjust i morgongröten så det brukar få bli en macka eller yoghurt och flingor istället. Sedan är det klart att det finns maträtter hon inte tycker lika mycket om som andra och inte äter så mycket av, men för det mesta äter hon bra. Hon får fortfarande välling på kvällen innan läggdags, och den slukar hon på några få minuter.

Äter gör hon själv. Hon får ha på sig ett helt förkläde med armar plus vanlig hård haklapp och så får hon kladda bäst hon vill. Då äter och dricker hon tills hon är nöjd, ställer ifrån sig tallriken och tar av sig haklappen. Är inte bältet på i barnstolen så ställer hon sig upp och då är det bara att torka av henne och släppa ner henne på golvet. Hon får beröm från personalen på förskolan att hon äter så bra själv. När hon ätit klart har hon dock inget tålamod att sitta kvar, vilket hon sällan behövt göra hemma, men nog tvingas göra på förskolan.

Sover gör hon en gång om dagen, mellan 1-3 timmar, men oftast runt 2 timmar. När det blir är lite olika beroende på när vi gått upp på morgonen och vad vi hittar på, och vi har lagt henne allt mellan elva och ett. När hon sover på dagen gäller det att vara tyst då hon fortfarande är sjukt lättväckt om dagen. Att gå in och hämta kläder i sovrummet är med andra ord inget alternativ även om vi skulle behöva det.

På kvällen lägger vi henne runt sju vilket aldrig brukar 2015-09-19 13.37.38vara några som helst problem. Efter tandborstning och kvällsbestyren så sätter jag henne i vår säng och hämtar en bok. Så sätter jag mig i sängen och genast kryper hon fram och sätter sig i mitt knä/framför mig, så jag kan lägga upp boken framför oss och läsa. När vi läst får hon sin hund om hon inte redan har den och lite puss & kram innan jag släpper ner henne i sängen. Där får hon själv leta upp en napp och så är det oftast bara att lämna sovrummet. Enstaka fall kan hon bli lite ledsen så man får dröja sig kvar i sovrummet en stund.

Sedan sover hon hela natten. Hon har äntligen börjat leta upp och hitta nappen själv om hon vaknar om nätterna. Visst får vi gå upp till henne ibland, men är det inte sjuk eller nåt, så somnar hon om fort. Vaknar gör hon sedan runt åtta om det är helg och vi själva ligger kvar och sover så hon får ligga kvar utan att bli störd. Minsta lilla ”störning” efter klockan sex på morgonen resulterar dock i en klarvaken tjej som sovit klart, avsett veckodag 😉 Det har dock hänt att hon somnat om eller sovit ända till runt nio på morgonen.

Språk & förståelse

Nova säger inte ett enda ord ännu. Inte ens ”mamma” eller ”pappa”. Hon har gjort några ”mamamamamamm”, men det är allt. Hon kör fortfarande med sitt ”heeeeeh” eller ”aaaaah” eller ”hmmm”. Hon gör sig ganska förstådd ändå genom att peka och titta på det hon vill ha, samtidigt som hon ger ifrån sig ett högt ”eeeeeeaaah”.

Det hon kan ”säga” är vad olika djur säger;
* Vovven – vavava
* Kissen – aaaaooo
* Kossan – mmmm
* Grisen – krrrr
* Tigern – krrrrr (gris och tiger låter tydligen likadant)
* Apan – a a a

Hon kan säga ”ja” och ”nej” också, men inte med ord. Hon nickar och skakar på huvudet. Hur hon lärt sig detta gör mig lite förbryllad, men det funkar i alla fall väldigt bra. Vi kan fråga om hon vill äta, sova eller ha en pepparkaka och hon nickar. När jag sträcker fram en sked mat till och hon är mätt skakar hon på huvudet, och när jag ber henne spotta ut nappen som hon hämtat i sängen skakar hon på huvudet och går iväg. Det är fantastiskt att kunna kommunicera med henne nu, om än i liten skala.

Så även om hon inte kan säga ett enda ord, så förstår hon desto mer. Hon kan peka ut magen, foten, näsan och handen. Häromdagen bad Johan henne spotta ut nappen och gå in och lägga den i sängen. Mycket riktigt tog hon ut nappen och kilade hela vägen in i sovrummet och la den i sin säng. Det är också skönt att hon äntligen börjar förstå innebörden av orden ”Nej!” och ”ajaj!”, även om hon oftast skiter fullständigt i dem, haha.

Förskolan

Två veckor in i november var inskolningen avklarad och det var dags att lämna båda barnen på förskolan på heltid. Det har bara gått toppen. Jag väntade mig att hon skulle bli ledsen vid lämning efter ungefär en vecka, men det har fortfarande inte kommit. Hon vet precis vad som gäller när vi kommer på morgonen så hon går snällt in och får komma upp i famnen till någon av sina fröknar och vinkar hejdå. Ibland ser hon lite förbryllad ut, men hon har inte varit ledsen.

I början lät de henne sova en halvtimme på förmiddagen för att orka med, och sedan sova en längre stund efter maten. De sista veckorna har de dock skippat luren på förmiddagen då hon inte velat sova utan klarat sig till eftermiddagen. De gånger de tvingats vara inne hela förmiddagen på grund av alla stormar som härjat, så har hon dock nästan somnat rakt i tallriken vid lunchen, men har de varit ute så är hon igång och klarar sig till eftermiddagsluren. Sover gör hon fortfarande i vagn då försöken på madrass inte gått vägen än. Jag tror de ska göra nya försök igen efter ledigheterna.

Novas favoriter

Gosedjurshunden, mest kallad ”vovven”, är fortfarande IMG_5913magisk. Den är ett måste för att kunna sova och hon går gärna omkring med den mest hela tiden. Om hon inte kramar om hela hunden och gosar med den, så bär hon den i svansen. Det är svansen som utgör 90% av magin med hunden, haha. Det är den hon biter, tuggar och suger på, eller gosar med i ansiktet när nappen är i munnen.

Pappa är en annan favorit. Mamma är bra också, men pappa har nog fortfarande ett litet övertag ännu.

När hon får syn på farmor skiner hon upp med hela ansiktet och springer rakt i famnen på henne. Jennifer har också fått en speciell plats hos Nova som man både kan sitta och mysa hos men framförallt busa och leka med.

Tycker om/tycker inte om

  • Vovven är som sagt magisk, men gosedjur överlag gillar hon. Hon fick en stor gosig kanin i julklapp av Magnus och Jennifer som hon mottog med en bamsekram. Hon kan komma med famnen full med gosedjur som hon gillar att krama.
  • Att köra dockor och gosedjur i vagnar. Hon brukade lägga det mesta hon hittade i lära-gå-vagnen och köra runt med, så att dockvagnen hon fick i julklapp av oss visste jag redan innan skulle bli en hit. Nu kan hon trycka ner kaniner, tigrar, hundar och dockor i vagnen och köra fram och tillbaka, fram och tillbaka…
  • Bada är kul, men inte att få vatten i ansiktet.
  • Att ligga på skötbordet resulterar i vilda protester och hårda sparkar. Byta blöja är inte kul med andra ord.
  • Leka ”kurragömma”/tafatt med Oliver är bland det roligaste som finns.
  • Hon älskar böcker. Ibland är det alldeles tyst och så hittar vi henne inne i sovrummet, uppkrupen i vår säng med ett gäng böcker framför sig som hon sitter och bläddrar i. Hon kan också hämta böcker och komma med till oss och kräva att vi ska läsa.
  • Efter den här julen har vi märkt att hon är galen i pepparkakor. Hon vet mycket väl vad ordet ”pepparkaka” innebär och ibland kan hon stå i köket och ropa och peka på pepparkaksburken uppe på bänken. Om vi frågar om hon vill ha så nickar hon lyckligt.

wpid-img_20151019_192912.jpg

Slutligen…

En riktig liten busfröken! Det är vad vi brukar kalla henne. Det känns som att hon minsann kommer kunna sätta emot Oliver rejält när hon blir lite större, haha. Tuff och framåt, inte så rädd för människor och full av bus. Bestämd till tusen och blir tvärarg när hon inte får som/vad hon vill. Men världens charmigaste och sötaste tjej, utan tvekan!

Puss på dig Nova!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s