Oliver, 3,5 år

Jag känner att det händer så mycket i Olivers värld och det går så fort att jag vill stanna upp lite, hinna ta in allt, minnas och njuta av allt roligt som ploppat ur denna lilla mun. Men dagarna bara springer förbi och han växer och utvecklas hela tiden. Nu med Nova blir det ännu tydligare, för jag har flera gånger försökt tänka tillbaka på när Oliver var i Novas ålder. Men då är det liksom bara tomt i skallen. Jag minns inte!? Så nu vill jag försöka skriva ner hur det är att vara Oliver, och hur det är att vara mamma till honom. Jag vill skriva ner om allt han gör och säger, så kanske kanske det kan underlätta mitt minne om ett år, fem år, tio år… Jag vet att det är lite av en omöjligt uppgift, men jag ska försöka skriva ner så mycket jag kan och kommer på.

Jag får varna redan nu att det kommer antagligen bli ett långt inlägg, och förmodligen ganska ointressant för de flesta. Inlägget är till för mig och för Oliver så småningom. Detta inlägg påbörjades för flera månader sedan, men har inte blivit klart förrän nu. Och nu när Oliver blev 3,5 år den 16 juni så passar det ju att det kommer upp nu! Tanken var såklart att detta skulle publiceras den 16’e, men som vanligt räcker inte dygnets alla timmar till så det får bli i efterskott!

Kropp & Knopp2015-05-01 17.06.26

Oliver har ju alltid varit lite kort och rund. Han är inte speciellt rund längre, men däremot kortare än många jämnåriga. Med våg och tumstock ser han ut så här! Det är under på längden och över på vikten enligt BVC’s kurvor, som han alltid varit 😉

Vikt: 17,5 kg
Längd: 98 cm

Kläder har jag fått överge storlek 92 till slut, även om han har en del plagg som fortfarande passar i 92. Byxor är för korta i 92, men vissa tröjor går bra, men det är storlek 98 som passar bäst nu, och någon 104. Skor är storlek 26, men har både 25’or och 27’or som funkar också.

Håret är fortfarande ljusblont och ögonen blå precis som far sin. Att han är pappas pojke fortfarande råder inga tvivel om 😉

Språk och tal

Detta avsnitt som man vill läsa mest om men kommer ihåg minst av. Oliver pratar för fullt, för det mesta tydligt och bra. Om han är tidig i talet har jag svårt att avgöra när jag inte har nåt direkt att jämföra med, men får ändå höra ibland av andra (förskolepersonal, en förälder i lekparken osv) att han pratar mycket och tydligt. Han har bra uttal på det mesta, men vissa ljud är fortfarande lite luriga. Garage blir ”barage”, sju blir ”fu” till exempel. Är det något ord han har problem med så kan han oftast säga rätt efter att fått det repeterat av mig några gånger. Till exempel kunde han säga Skillingaryd helt korrekt, medan Dalsjöfors var lite svårare.

Pronomen är fortfarande lite trixigt. Han har börjat komma över till exempel ”dus säng” och ”jags rum” eller ”lagar du mat till vi?” som han sa innan och börjat använda ditt/din och mitt/min men det kan fortfarande bli lite tokigt ibland. Oregelbundna substantiv blir lätt fel i plural, som morotar (morötter) och fotar (fötter).
2015-05-20 15.52.59Han är så rolig att lyssna på när han pratar nu, för det bubblar så mycket och han kan ibland sätta igång och tjöta utan hejd. Han berättar och visar och gestikulerar. Det mesta går att förstå och få ett sammanhang av, men ibland nickar vi bara och säger ”jahaa, va konstigt” eller nåt liknande, haha.
Det är roligt när han kommer ihåg saker som hänt och återberättar. Det kan både vara saker som hände för fem minuter sedan eller ett halvår sedan. Jag minns speciellt i vintras (januari) när han plötsligt började prata om bada, Sara och Feffe, åska och allt vad det var. Jag satt först som ett frågetecken, tills det plötsligt gick upp för mig att han pratade om midsommarhelgen förra året då Sara och Jennifer (Feffe) tagit med Oliver ner till havet för att bada, men överraskats av en riktig störtskur med åskoväder så de hade fått springa tillbaka och blivit genomblöta. Varken han eller vi hade inte nämnt ett ord om det tidigare, men då – ett halvår senare – dök det upp i huvudet på honom. Efter denna gång har han nämnt det några gånger igen.
Han kan också börja berätta om någonting han sett på tv eller Youtube vilket kan vara lite förvirrande ibland om man inte själv vet vad han sett för något 😉

Det är också väldigt kul  när det plötsligt kommer lite spontana kommentarer eller påståenden. För några veckor sedan sa han, mitt i maten, att ”Dea är jätte jätte jätte jätte jätte jättestark!!” Det var jag självklart tvungen att berätta för farbror Andreas. Häromdagen berättade Oliver för mig att ”pappa är min favoritvän”.

En lite rolig (och lite störig, haha) grej han gör är att han vidarebefordrar allt vi säger. Om jag berättar någonting så förmedlar han detta vidare till Johan. Även om Johan sitter på andra sidan bordet. Så håller han på, allt vi säger till honom kommer som ett eko från honom, haha. Jag har ju också upptäckt att det inte går att säga hemlisar till honom som jag inte vill att Johan ska veta. Som att jag köpt ett paket till Johan på vår bröllopsdag och gömt det i min strumplåda till exempel… Det fick Johan veta så fort han klev innanför dörren den dagen, haha.

Han hör och snappar upp och suger åt sig som en svamp. Det är kul när man hör honom säga ord och uttryck som man vet man själv säger. Till exempel så har jag flera gånger hört honom säga ”det tror jag säkert” och ”å jösses!!” vilket han fått från mig. Det är också nu ett gyllene tillfälle att få honom att säga lite roliga uttryck. Idag hörde han ”Hasta la Vista, baby” på radion och upprepade, så jag övade det med honom under hela frukosten, haha.

Något musikaliskt snille verkar han inte vara som går runt och spontant sjunger på melodier och sånger han hört, som jag ofta läser att andra jämnåriga gör, men han kan oftast texten till många sånger. Han kan lätt fylla i orden i varje fras i många av de vanligaste barnsångerna, och han förvånade mig för nån månad sedan när han fick sjunga med i ”Du kära lille snickerboa” och kunde hänga med i hela texten i samtliga verser och refräng!

Personlighet

Vad ska man säga. Oliver är väl en typisk treåring med myror i brallan och bus i sikte för det mesta. Han är en rätt snäll kille som sköter sig för det mesta, men självklart finns det både trots och egen vilja i den där lilla kroppen också. Han är ofta ganska kramig av sig, kommer gärna upp i knät och kramas och ger en puss på kinden. När vi säger åt honom över nånting kan han bli lite arg. Då tar han knytnäven och slår den i bordet och ser arg ut (ser väldigt roligt ut…!).

Han kan bli lite blyg i början när det dyker upp nya personer. Då blir han ganska tyst av sig, håller sig eventuellt nära mig eller Johan. Och en annan gång är han inte alls blyg utan tjötar på och visar leksaker direkt.

Han trivs bra på dagis och verkar ha roligt. De är ute varje dag och då gillar han att cykla på de stora trehjulingarna de har på gården. Någon speciell bästis verkar han inte fått på sitt nya dagis. Inte som han hade i stan med Noomi.

Under våra dagisfria dagar nu så vill han gärna gå till lekparken. Eller cykla rättare sagt. Cykla är en stor hit (hans springcykel är fortfarande det bästa köp vi gjort till honom, alla kategorier!). I lekparken är det numera bara sandlådan som gäller. Där gräver han med sin gröna traktor utan att tröttna. Och gräva i sandlådan Oliver-style görs liggande!

2015-06-15 11.22.11

Han gillar ju att se på tv eller ”spela på plattan”, vilket egentligen bara innebär att han oftast sitter och tittar på Youtube, men han gillar också att bygga med lego, leka med sina traktorer och bygga tågbana. Självklart är det en höjdpunkt när vi sitter ner och bygger/leker med honom, men han är ändå ganska bra på att leka själv när vi inte kan vara med. Nova får alltid vara med och leka med honom, och de kan roa sig själva inne på hans rum väldigt bra. Kryper Nova ut ur rummet till köket där jag, most likely, befinner mig så kan han bli ganska arg att hon ”överger” honom. De gånger de leker ihop och man hör hur de båda skrattar ikapp är som balsam för själen. Det mår mammahjärtat bra av att höra 🙂

2015-05-12 18.08.21Att han är pappas pojk är som sagt ingen skräll. Han är väldigt pappig just nu, är väl trött på att bara träffa morsan dagarna i ända 😛 Han blir inte längre riktigt lika ledsen på morgonen när han inser att pappa inte är hemma, men han blir lika överlycklig varje dag när Johan kommer hem!

Oliver älskar att hjälpa till och vill gärna vara med på det mesta. Hemma hos farfar får han hjälpa till att rensa landen, klippa blommor (med sekatör…) och det mesta farfar grejar med i trädgården, och under dräneringen var han med nere i diket och langade plugg till oss när vi satte Isodränen. Han är ständig medhjälpare när Johan lagar mat och vill framför allt vara med att köra alla elektriska apparater i köket. Han fick hjälpa mig att skära falukorv en dag och skötte det hela väldigt bra. Stolt som en tupp var han såklart efteråt. Han hjälper också gärna till att mata Nova när hon är hungrig medan jag springer och fixar i köket för att alla ska få sin mat.

Storebror Oliver

Oliver är för det mesta en väldigt snäll och omtänksam storebror till Nova. Han är väldigt mån om henne, undrar var hon är så fort hon inte är i rummet, vill gärna klappa, pussa och krama henne. En av dagens viktigaste händelser är att få säga godnatt till henne när hon ska sova. Då lägger han alltid armarna om hennes hals, pussar henne på kinden och klappar henne på huvudet.2015-04-27 13.01.17
Han älskar henne verkligen, vilket är ömsesidigt, och älskar att leka och busa med henne. Han har alltid koll på vad hon gör och skrattar både åt och med henne. Han busar och leker, skrattar ikapp och är en riktigt snäll bror. Han hämtar gärna leksaker eller nappen åt henne, han säger åt henne (och mig) när hon är på väg att hitta på bus (till exempel välta ut kattmatskålarna eller startar Lasso) och härmar det vi säger åt henne; ”Nej nej nej Novis!!” eller när hon kryper i sängen kan det låta ”Nu kommer en kant Nova, vad gör man då? Vänd dig om! Rumpan först Novis, rumpan först!”

Sedan är han ju tre år och har energi som räcker för ett halvt fotbollslag så han blir gärna ”lite mycket” ibland. Han kan bli väldigt intensiv, vilket inte alltid är så uppskattat av Nova. Han menar nog bara väl och vill leka, men det kan bli för mycket, vilket i våra ögon kan se lite ”våldsamt” ut så det blir många påminnelser om att vara försiktig. Ett typiskt exempel är: i mina ögon: Oliver håller fast Novas hand och drar henne i armen. I Olivers ögon: Han vill bara hålla hennes hand. Trots att Nova tjurar och säger ifrån så är det inte alltid han hajar och backar undan vilket inte gör lillasysters humör till det bättre.

Äta och sova

2015-06-16 17.13.19Oliver har alltid krävt mycket sömn. Han sov nog tre gånger om dagen fram till ettårsdagen (Nova verkar vara nere på en gång om dagen nu som jämförelse) och har alltid gillat att sova. Han har inte helt slutat att sova om dagen än, utan brukar ofta få ta en liten nap i soffan på ungefär en halvtimme, ibland upp till tre kvart om det är tidigt på dagen. Om han sover på dagen så är det för att han själv vill. Vissa dagar ber han att få lägga sig och sova, andra dagar vill han absolut inte! De gånger jag vill att han ska sova är ett rätt säkert trick att låta honom titta på tv en stund. Det brukar inte ta speciellt lång tid förrän han sussar gott i soffan då 😉 När man väcker honom brukar han oftast vara skittjurig och arg och vilja sova mera.
De dagar han inte sover under dagen är han väldigt trött på kvällen och inte speciellt svårnattad 😉 Han kan dock bli lite väl trött framåt fem-sextiden på eftermiddagen och antingen bli tjurig och gnällig, eller helt sonika somna vid matbordet – som häromdagen! Åker vi bil somnar han oftast före lillasyster.

Att lägga Oliver på kvällen är inga större problem längre. Jag och Johan brukar nu alternera med att lägga honom varje kväll och det går lika bra vem som än lägger honom. Pappa är ju en favorit men jag brukar oftast få läsa på mina kvällar ändå. Då ligger vi i hans säng och läser en saga eller berättelse. Han har perioder när det bara ska vara en viss bok eller tidning, men oftast kan man variera sagorna lite så det inte blir precis samma varje kväll. Efter ett tag byter han favoritböcker och så är det bara de som gäller en period.

När vi läst klart brukar det gå bra att säga godnatt och lämna rummet. Ibland vill han att vi ska stå och titta i dörren, men häromdagen sa han bestämt till mig att ”INTE TITTA!” så det var bara att stänga dörren och gå.2015-05-12 14.23.12

Även om han gillar sin Wayne-docka så är han inte speciellt noga med att ha den i sängen. Däremot måste han ha minst en traktor stående på nattduksbordet varje kväll, haha. Hans favorit är just nu en röd traktor med skopa som jag köpte för billig peng på loppis. Fast på dagarna lekar han allra mest med sin stora gröna John Deere-traktor han fick i julklapp av farmor och farfar.

Sover hela nätterna gör han ju utan problem. Ibland kan vi höra honom yla och gnälla från sängen när han drömmer mardrömmar (?), annars vaknar han bara och är ledsen om han kissat på sig. När han vaknar på morgonen varierar väldigt. Ett tag, för ungefär en månad sedan, var han uppe vid halv sex-sex varje morgon. Ibland vaknade han till och med innan Johan kommit upp. Nu de sista dagarna har han sovit till sju-halv åtta. Tror han börjar gå in i semestermode redan nu 😉 Det är oavsett tid, ganska tacksamt för en trött morsa som mig, att han går upp, går på toaletten själv och sedan sätter sig i soffan med surfplattan. Varje morgon. Utan att komma in till vårt sovrum alls. Jag brukar oftast höra när han kommer ut från sitt rum, men som den hemska mamman jag är så ligger jag kvar i sängen tills Nova vaknar, vilket är ungefär en halvtimme-timme senare (lilla fröken Nova har nog också kommit in i semesterfeelings). Men där sitter han i soffan, nöjd och glad tills jag och Nova vaknar och vi alla äter frukost ihop. Och mamman är lite gladare för att hon slapp gå upp klockan sex också, så win-win… 😉2015-04-01 12.58.09

Frukost är macka och ett glas mjölk som gäller. Just nu är det leverpastej som ska bres på smörgåsen. Det går också i perioder. Innan var det alltid mjukost, utan undantag! Frukostmackan försvinner antingen i ett nafs eller så får jag sitta och tjata i honom den, det varierar från dag till dag.

Mellanmål brukar bli frukt och/eller yoghurt. Skulle han få en risifrutti så är han överlycklig. Lunch äter han ju samma som oss och trots att han är van vid att få all möjlig sorts mat så märks det att han föredrar viss mat framför annan. I regel är det pasta, ris och potatis som går åt, medan man kan få truga i honom kött, fisk och kyckling. När vi hjälper honom att äta (dvs matar honom…) så går det oftast jättebra att äta både det ena och det tredje från tallriken.

Blöjfria Oliver

Ja Oliver är helt blöjfri numera, både dag- och nattetid. Att sluta med blöjan dagtid började på allvar i augusti förra året och var väl egentligen över lagom till treårsdagen, men med lite problem längs med vägen framåt. Det kom ett rejält bakslag i vintras/våras någon gång som höll i sig i nära på en månad, men sedan gick det bra igen.

Så kom natten då han slutade med nattblöja, lika plötsligt och oväntat för oss alla, vilket gav två veckor med ungefär hälften lyckade nätter och hälften med olyckor. Sedan gick det jättebra i två veckor. Inte en enda olycka varje dag- eller nattetid! ”Success” tänkte vi och trodde allt var över.

Sedan hände ett bakslag igen i början av maj, med olyckor både dagar och nätter, varje dag! Det höll i sig ungefär en vecka innan han ”skärpte till sig” igen och fick ordning på toalettbesöken. Nu fungerar det toppen på dagarna och för det mesta på nätterna. Efter ett par olycksnätter började jag ta upp honom och kissa honom innan jag gick och la mig vid 22-23-tiden på kvällen. Han var knappt vaken eller medveten vad som hände, men satt på toaletten, kissade och somnade genast om när jag lagt honom i sängen igen. Då klarade han sig hela natten. Så här gjorde jag i ungefär en vecka, sedan testade jag att låta bli och har inte gjort så mer på 1-2 veckor. Det har gått bra för det mesta.

Han börjar lära sig att alltid kissa innan läggdags och klarar sig oftast hela natten nu. Men ibland händer det fortfarande olyckor, även om han kissat precis innan läggdags. Senast igår fick jag bädda om sängen innan jag gick och lade mig, men det får man ju räkna med ibland. Jag har alltid plastad frotte under lakanet samt ett extra skydd över lakanet numera. Har jag tur behöver jag bara byta överskyddet, har jag otur får jag tvättat både påslakan, täcke och lakan dagen därpå. Väldigt skönt med egen tvättmaskin nu vill jag lova! 🙂

På dagarna går Oliver själv på toaletten. Oftast säger han till, men ibland kan jag gå förbi toaletten i källaren och se att lyset är tänt där inne och vet att han varit där. Han kan nu hoppa upp på toaletten själv utan pall eller hjälpmedel, hoppa ner, ta papper och torka sig och få på sig byxorna själv. Från början kunde han göra allt själv, förutan att ta på sig byxorna efteråt. Hur jag än försökte få honom att lära sig, hjälpa till och göra tillsammans så vägrade han. Ta av byxorna gick bra, men absolut inte ta på dem igen. Nu fixar han hela proceduren själv! 🙂 Efter nummer två får vi självklart hjälpa till fortfarande.

Slutligen…

Ja, det finns så mycket att skriva om vårt lilla charmtroll men som vanligt kommer man inte på så mycket när man väl sitter här. Eller ja, några rader har jag ju fått ihop 😉 Käre lille Oliver, du fyller våra liv med så mycket bus och glädje, och ditt skratt smittar av sig på hela familjen. Är du glad är familjen glad, är du arg… 😉

Tänk att du redan hunnit bli 3 och ett halvt år! Samtidigt kan jag knappt minnas tiden innan du kom in i våra liv. Vad tomt det måste varit… Du får mig att skratta, du får mig att vilja slita mitt hår (men jag har inte gjort det än) och du fyller mitt hjärta med kärlek. Älskade busunge! ❤

2015-05-21 09.12.29

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s