Nova 9 månader

Så står det 4 april i almanackan och Nova blir nio månader gammal! Denna månad har det hunnit hända mycket i utvecklingen 🙂 Jag är halvt genomsvettig efter dagens fotosession. Att ta kort på en niomånaders som bara vill krypa iväg är inte det lättaste. Blev inte många bra bilder idag alls faktiskt.

Kropp & knoppIMG_9154

Det görs ingen BVC-kontroll vid nio månader så detta är egna siffror.

Längd: 69,5 cm
Vikt: 8,7 kg
Huvudomfång: 42,6 cm (lite osäker hur man mäter detta)

Kläder är som förra månader storlek 68 och 74 som gäller, men även 68’orna börjar bli lite små. Jag har helst tröja och byxor på henne istället för bodies, men har fortfarande några bodies i storlek 74 i byrån som jag får ”göra åt”.
Tänder har hon numera två stycken (en och en halv 😉 )

Utveckling – Bye bye baby

Babygymmet, babyskyddet, babysittern och hoppgungan har städats undan denna månad (kunde egentligen gjorts ännu tidigare) så nu har vi verkligen sagt adjö till den riktiga babyfasen. Det känns lite vemodigt men njuter samtidigt av att få följa Novas utveckling och hur hon blir en stor bebis/litet barn.

Nu har hon ju äntligen lärt sig att ta sig framåt, och när hon väl kom på knycken så tog det inte lång tid tills hon kröp fram genom huset och plötsligt var nån helt annanstans än sekunderna tidigare.
Är hon på golvet så är det alltid på alla fyra eller sittandes, hon ligger ”aldrig” ner på mage längre. Hon kryper fram till en leksak eller det som just då fångat hennes intresse och sätter sig upp och undersöker och leker. Hon sitter ofta på rumpan men knäna framåt och fötterna bakåt, men blir hon sittandes längre så sveper hon fram med ett eller båda benen.

IMG_9256
Från denna sittande ställning på rumpa och knän så reser hon sig upp på knäna med hjälp av möbler och liknande. Eller så sträcker hon upp armarna mot oss för att bli upplyft.
Från krypställning så ställer hon sig även på tårna med rumpan i vädret titt som tätt, som om hon önskade att ställa sig upp.
När hon sovit, både natten och dagen, så kan jag mycket väl hitta henne sittandes eller på alla fyra i sängen, vilket innebär att hon vänt runt och satt sig. De gånger hon vurpar på golvet och hamnar på rygg blir hon däremot handlingsförlamad. Hon kan bli lite ledsen om hon slagit i huvudet såklart, men även om hon är glad är det som om hon inte förstår att det bara är att vända över till mage och så är hon back on track igen. Nä, då ligger hon där och tittar tills hon blir sur och jag får hjälpa henne! 😕

Klåfingrig till tusen har hon blivit. Ska ju pilla på allt! 😛 Kattmatskålarna är oerhört spännande och hon har smakar på kattmat både en och två gånger. Robotdammsugaren Lasso är också något som lockar hennes uppmärksamhet.

Det spelar ingen roll hur noga jag dammsuger, Nova hittar IMG_8750alltid en smula eller nåt skräp som man missat och stoppar det i munnen. Hushållspapper är väldigt skoj att först riva till molekyler och sedan käka upp…! Bah!
Dock stannar hon faktiskt upp med det hon gör när jag säger åt henne. Då vänder hon sig om och ger mig världens leende, sedan vänder hon sig om och fortsätter, men efter några skarpa Nej så slutar hon. Ibland. Ibland får jag lyfta bort henne istället.

Hon brummar/pruttar fortfarande en hel del med munnen, ofta på saliven sprutar om henne. Hon använder även rösten en del också. När hon är arg/ledsen och vill bli upplyft brukar hon låta ”ajajajajaj” 🙂

Milstolpar

IMG_9212En väldigt stor milstolpe är såklart att hon börjat krypa! Precis som jag trodde så skippade hon ”ålstadiet” och kröp direkt istället. Hon började ”gå” med händerna framåt, men benen följde inte riktigt med, men söndagen den 22 mars kröp hon fram över golvet i köket. Det var lite försiktigt och tveksamt i början, men bara efter några få dagar så fattade hon galoppen ordentligt och kryper kors och tvärs för att undersöka nya grejer.
Oliver tycker det är helkul när hon kommer krypandes efter honom när han sitter på sin ”bobbycar” 🙂

Nästa milstolpe är att tand nummer två tittade fram den 14 mars, och den har vuxit upp ungefär halvvägs nu. Hon har börjat dregla en del och det är en del bajsblöjor också så kanske kommer det några tänder i överkäken snart med…?

Den 27 mars åkte Nova i riktig bilbarnstol för första gången.

Mat & sömn

Just nu känns det som om jag inte har några bra rutiner för henne överhuvudtaget. Jag försöker hålla ungefär samma mattider, men de styrs ju av hur hon sover under dagen och det är just det som varierar helt och hållet nu. Ett tag fungerade det klockrent att hon sov ungefär två timmar två gånger om dagen, men efter bara några dagar var vi tillbaka på tre gånger igen, och vissa gånger vaknar hon efter tjugo minuter och vägrar somna om. Men en dag ser ungefär ut så här:
Kl. 7 – Vaknar och får gröt
Kl. 9:30-10 – Mellanmål (macka/banan/yoghurt)
Kl. 12 – Lunch + efterrätt
Kl. 15 – Mellanmål (macka/banan/yoghurt)
Kl. 16:30-17 – Middag + lite mosad frukt
Kl. 18:30-19 – Välling

Däremellan sover hon som sagt två till tre gånger men det är 2015-04-01 10.00.27verkligen olika från dag till idag. Nu i skrivande stund har hon sovit två gånger och äter lunch klockan halv tre till exempel…! Så det kommer bara bli antingen ett mellanmål eller middag direkt sen.
Aptiten har varierat också. Just nu är den katastroflåg men hon är inte så fräsch heller med rinnande näsa och lite småhosta. Humöret är däremot oftast på topp ändå! 🙂
Att lägga henne att sova, både dagtid och på kvällen, är sällan några som helst problem. Dagarna har väl krånglat lite mer det sista då hon inte velat sova när jag velat det eller trott hon velat, men även ibland när hon varit trött och behövt sova. Men det är nog förkylningen som är boven i dramat där också. Att lägga henne på kvällen efter vällingen har knappt strulat nån gång utan hon tar sin kära gosehund, vrider sig på sidan och somnar.
Hon sover hela nätterna nu, vaknar och gnyr någon gång så jag får gå upp och ge nappen. Ibland gnyr hon nog i sömnen. De sista nätterna har hon vägrat nappen vid dessa tillfällen utan knipit igen läpparna men lugnat sig av några klappar på huvudet istället.

 

IMG_8804

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s