Nova 6 månader

Sex månader. Ett halvt år. För mig hade det lika gärna kunnat vara sex veckor. Samtidigt som det känns som om hon alltid funnits hos oss. Konstigt det där.

Kropp & knoppimage
Hennes vikt och längd vet jag inte ännu, då vi inte ska till BVC förrän senare i veckan, så de siffrorna får jag fylla i senare om jag kommer ihåg det.

Vikt: 7 423 gram
Längd: 66,8 cm
Huvudomfång: 41,7 cm

Lite osäker på huvudomfånget där, då läkaren som undersökte Novas skrev så otydligt och det bara är några millimeter större än förra månaden… Hmm. Tillagt 150109

Jag börjar mer och mer använda storlek 68 på kläder, även om 62 funkar bra fortfarande. Hon har blivit rejält rund och go nu, tjocka lår med veck! =P
De första små babystrumporna har jag fått lägga undan då de sitter kvar i ungefär tio sekunder, och istället får jag börja sätta på strumpor med ”riktiga” storlekar, tror ca 13-15 är de som sitter bäst just nu.

Huvudet är täckt med hår, även om det inte är något hårsvall direkt. Håret är ganska ljust, men möjligtvis lite mer åt ljusbrun än Olivers superblonda kalufs.

image

Milstolpar
Den största milstolpen den här månaden är självklart att hon lärt sig sitta själv utan stöd! Jag försökte ju sätta henne till femmånaderskortet men det var väldigt vingligt. Men bara några få dagar senare så satt hon, bara så där. Lärt sig över natten? Och väldigt stadigt direkt. Inte alls vingligt eller osäkert, utan stabilt och bra. Nu lämnar jag henne såklart inte obevakad eller utan kudde bakom, men hon har suttit och lekt hur länge som helst utan någon som helst fara. Sitta är helst det hon vill göra också. Ligga på både rygg och mage tröttnar hon på, men sitta och leka gör hon tills hon blir hungrig eller sömnig…! =P
image

Vända sig från rygg till mage har hon fortfarande inte lyckats med, men sedan hon lärde sig sitta så har ju liggtiden på rygg minskat rätt rejält. Det är mycket roligare att sitta och leka än ligga ner. Hon har även börjat dyka ner till magläge från sittande, vilket i och för sig mest resulterat i ett faceplant men snart ska det nog gå lite smidigare det med.

Hon har sedan sist börjat äta smakportioner av potatispuréer också, mer om det under mat och sömn.

image

Utveckling
Nova har nu rätt bra koll på armar och ben. Hon tar tag i allt hon kommer åt och för det till munnen. För ALLT ska in i munnen. Strumporna, fötterna, händerna, en handduk, haklappen, leksakerna eller mammas tröja. Fötterna håller hon i så fort hon ligger på rygg och smakar gärna på tårna. Sitter hon upp kan man ju alltid vika sig dubbel framåt för att ta en smakbit…
Nappen gillar hon ju numera hon övar på att själv få den till munnen. Det kan ta några försök att få den på rätt håll, men hon har lyckats några gånger.
Är det nånting hon inte kan smaka på så känner hon på olika material genom att krafsa med handen på allt hon kommer åt, precis som hon vill känna texturen.

När hon ligger på mage har hon börjat putta sig själv bakåt lite, annars roterar hon runt på plats för att nå olika grejer och leksaker. Lämnar jag henne på golvet kan jag komma tillbaka bara minuten senare och hitta henne vänd på andra hållet mot hur jag lämnade henne.

Hon har blivit mer verbal de sista veckorna. Innan var det ju enbart pruttljud som kom från hennes mun men nu har hon upptäckt sin röst också och har börjat ”prata”. Från lugna tysta aaah-ande till lite högre uppmärksamhetskrävande utrop. För det mesta väldigt gulligt än 🙂image

Sedan förra månadsdagen har Nova börjat gnugga sig i ögonen när hon är trött samt sträcka upp armarna när hon vill bli upplyft. Inte överdrivet tydligt, eftersom hon alltid suttit med armarna och ”flugit” men jag kan ändå se en liten tendens till det samt en lättnad eller glädje hos henne när jag uppfyller hennes önskan.

image

Sover gott hemma hos mormor och morfar.

Mat & sömn
Om vi börjar med sömnen så går det rätt bra numera. Jag nattar henne runt sju-halv åtta oftast och då sover hon fram till nånstans vid ett-två-tiden ungefär innan hon vill äta. Som längst har hon sovit till fyra, men det är rätt ovanligt. Nästa matning blir runt sex-sju på morgonen. Efter det somnar hon om igen och sover fram till åtta, ibland ända till nio. Just nu under julledigheten har det varit väldigt sena morgnar för hela familjen, skönt! 🙂

Sover på dagen gör hon två-tre gånger, det varierar lite hur dagen ser ut och vad vi gör. Det är fortfarande runt en timme per sovstund, sällan längre men det har hänt att det blivit en och en halv timme eller till och med två timmar vid några enstaka tillfällen.

När det kommer till mat så är fortfarande amningen hennes huvudsakliga kost. Hon får numera lunch i form av potatispuréer i istärningsbitar. Just nu har vi kommit upp till tre bitar, en med broccoli/potatis, en med morot/potatis och en med majs/potatis. imageDet slukar hon vanligtvis med hull och hår och sedan brukar jag även komplettera med lite amning efteråt.
Idag fick hon smaka på lite efterrätt för första gången! Jag fick lite exotiska bär över efter nyår som jag mixade och fick ihop till sex små istärningsbitar, så en sån fick hon idag. Det var första gången hon fick någon söt mat och det syntes på henne att det var en ny smak på skeden som hon inte var van vid.

På kvällen får hon numera en portion gröt och sedan ersättning på flaska vilket var nyckeln till sömn för både hennes och min del! Äntligen!

I övrigt så är det amning som gäller. Jag har tänkt laga lite fler puréer med kött, fisk och kyckling här snart så det blir en helt näringsriktig lunch så småningom.

Min plan är att fortsätta amma som mellanmål, och ge gröt som frukost, puréer till lunch och välling till kvällen.

Dagsrutiner
Som vanligt varierar alltid en dag beroende på aktiviteter, men en bra och regelbunden dag för Nova ser ut så här!
Kl. 6-7 – Vaknar och ammar. Somnar om.
Kl. 8-9 – Vaknar
Kl. 10-11 – Ammar. Sover ca 1 timme
Kl. 12:30-13 – Lunch med potatispuréer, 3 st istärningsbitar + 1 tärning efterrätt. Ammar lite efteråt.
Kl. 13 – Sover ca 1 timme
Kl. 15-16 – Ammar
Kl. 16 – Sover en halvtimme-timme
Kl. 18:30 – Gröt (full portion på 1 dl vatten) samt ersättning 120 ml.
Kl. 19:30 – Somnar för natten
Kl. 01-02 – Ammar
Kl. 6-7 – Ammar

Ungefär så. Allting varierar ju en timme hit eller dit.
image

Me, myself and I
Det här hade jag tänkt skriva när Nova var en vecka först tror jag. Sedan tänkte jag att jag tar det vid en månad, men det blev inte heller av och sen… Ja, nu vet vad som hände sen. Istället för att göra ett stort eget inlägg om mig själv efter min andra förlossning blir det några rader här istället, på Novas halvårsdag!
Det är enorm skillnad mellan hur jag mådde efter första och andra förlossningen. Nu när Nova kom så infann sig äntligen den där babylyckan, de små rosa fluffiga molnen och regnbågar och bebisgos och familjemys och hela baletten! Den jag hade förväntat mig när Oliver kom men som uteblev. Det blev ännu tydligare för mig nu hur dåligt jag faktiskt mådde efter den första förlossningen, men hur jag stängde in allt och lade locket på. Önskar såklart, med facit i hand, att jag gjort något åt det då och vågat erkänna för mig själv att jag inte mådde bra, men en förlossningsdepression stämde ju inte in i bilden av den perfekta mamman jag krävde av mig själv att vara. Typ.
Nu kom jag hem från BB med lösare tyglar, lägre krav på mig själv och kanske framför allt mer kunskap, lärdom och erfarenhet. Att sedan amningen fungerade prickfritt från första början gjorde ju såklart sitt, sömnen var bättre… Och jag fick aldrig den där megahormonberg- och dalbanan som gör att man lipar ungefär vart femte minut åt allt och inget. Väntade i flera dar men den kom aldrig, haha.
Jag minns att jag satt i soffan hemma när Nova var en vecka eller två kanske och kände mig LYCKLIG. Inifrån och ut. Tänk att jag har en underbar make som också är en fantastisk pappa åt två välskapta friska barn som också råkar vara världens finaste båda två?! Tänk att just jag fått de sötaste bebisarna i hela världen!? 😀
Nu ska jag väl inte ljuga och inte säga att verkligheten kommit ikapp mig, men ändå 😉
Så psykiskt har jag mått mycket bättre denna gång. Fysiskt sett hade jag inte väntat mig några ”mirakel” direkt. Jag tappade inte gravidkilon speciellt snabbt eller mycket första gången, så inskrivningsvikten för Nova var på sju kilo mer än med Oliver. Så jag blev väldigt förvånad när vågen fortsatte peka nedåt och jag passerade Novas inskrivningsvikt och faktiskt bara var 1-2 kilo från Olivers inskrivningsvikt efter kanske tre månader.
Sedan kom hösten med regn och rusk, mina powerwalks dog ut med sommaren, sen kom flytten…och julen! Nu är jag nästan uppe på Novas inskrivningsvikt igen, så jag får försöka ta nya tag med promenader och Herbalife-shaker igen när det lugnat ner sig och återgår till det normala nästa vecka!

image

Annonser

3 thoughts on “Nova 6 månader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s