Olivers potträning del 3

Det här med att slippa blöja på Oliver har gått lite upp och ned. Vi gjorde ju ett mer seriöst försök efter sommaren med belöningar i form av klistermärken. Det började bra och planschen fylldes på till nästan hälften med klistermärken.
Sedan en dag tog det tvärstopp. Han sa inte till längre, ville inte sitta på pottan överhuvudtaget, tappade stoltheten i att lyckas, brydde sig inte det minsta om (när) han kissade på sig och ville bara ha blöja på sig. Vi fick ta ett break i hela potträningen och körde med blöja igen.

För bara någon vecka sedan gjorde vi nya försök med att ha kalsonger hemma på dagarna och nu börjar det lossna. Han säger (oftast) till och gör det han ska på pottan. Äntligen börjar hans plansch fyllas på med klistermärken igen! 🙂

image

Den största framgången med det hela är i alla fall att han nu vill göra rätt och liksom ”skäms” eller blir lite ledsen när han misslyckas.
Han kan gå nästan en hel dag i kalsonger hemma, förutom när han sover eller vid större utflykter. MEN… och det finns ju alltid ett ”men” – så fort vi tar på honom byxor så sker det olyckor. I bara tröja och kalsonger går det bra, men med byxor så glömmer han av sig, trots vårt tjat och våra påminnelser. 
Sen har han överraskat också. Häromdagen hade han fått på sig nattblöja och pyjamas, och medan Johan läste godnattsaga så säger Oliver att han vill kissa. Och gissa om vi tappade hakan när han håller sig ända in till toaletten och kissar på pottan! Fast han hade blöja på sig! Två gånger hemma med kalsonger och byxor har han sagt till också, senast idag faktiskt.
Jag har tagit honom till dagis i kalsonger, men där har det inte gått lika bra. Där har han ju såklart byxor på sig också och då glömmer han tydligen av sig, plus att det nog är en hel del annat som distraherar. Men personalen frågar och påminner och kämpar på de med, och med tanke på att viljan att lyckas börjar öka så släpper det nog på dagis snart också! 🙂

Idag har för övrigt varit en riktig upp- och nedgång i potträningen. Oliver har gjort flera besök på pottan, han har kissat på sig och han har hållt sig. Han sa som sagt till en gång fast han hade byxor på sig, för att sedan kissa ner sig nästa gång. Men då överraskade han oss igen lite senare med att säga till att han ville bajsa på pottan! Det är något som varit ett ännu större hinder, för det har han verkligen helst gjort i blöjan. Det är bara småbarnsföräldrar som någon gång har pottränat sina kottar som förstår stoltheten och känslan att man nästan vill ta kort på resultatet för att visa alla man känner, haha.

Så nu känns det faktiskt som att vi någon gång kommer slippa blöja på Oliver. För bara några dagar sedan ville jag bara ge upp och låta han ha blöja tills han fyller femton…typ.

Ps. Om fem dagar flyttar vi till vårt hus!! Idag var vi där igen och gick genom allt praktiskt med säljaren, såsom larm, uppvärmning, vatten, el och lås med mera. Och jag blev ännu lite mer kär i vårt hus! 🙂

3 thoughts on “Olivers potträning del 3

 1. Ja detta med pott-träning… Alexander hade också klistermärken. Fast han ville verkligen inte bajsa (tack tack!) i blöjan utan där var det kisset vi fick jobba på. Men till slut så. Dock kissar han ofantliga mängder på nätterna och får ha blöja. Har tagit upp det med BVC men de gör inget innan sex år. Men NU för ca två mån sedan började han vakna av att han var kissig så han gick upp och kissade. Såå stolt själv! På dessa två mån har det varit kiss i blöjan fyra gånger. Så nu har det nog släppt. Vågar dock inte ta av blöjan riktigt än…
  Men Annie däremot är mycket smidigare. I stort sett blöjfri på dagen. Får ha blöja om jag vet att vi ska iväg ut en längre stund men som igår när vi var på stan i ett par timmar sa hon till både vid kiss och bajs. Jobbiga då är att hitta en toa snabbt. Man får ladda fickorna med mynt!!!
  Hoppas det går bra för Oliver nu. Kanske blir lite bakslag när ni flyttar och allt blir nytt. Men jag tror du slipper blöja till han är femton 😉

  • Mm, det har jag nästan ”räknat” med lite, att vi kommer nog backa lite med en stor flytt mitt i allt…
   Vad härligt att han själv vaknat och gått och kissat! Duktigt av honom. Annars har jag hört om flera som tar upp barnen innan de själva går och lägger sig (ca tio-elva på kvällen) och går och kissar dem, halvt i sömnen. Fast det verkar som du inte behöver det nu då! 🙂

   • Det har vi testat men det funkade inte alls. FI fick istället en hysteriskt ledsen pojk som inte kunde somna igen. Testade några kvällar men kom fram till att det inte var nån bra idé för Alexander.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s