”Olle glad ute”

Har haft detta inlägg i huvudet en längre tid men inte fått ner i skrift ännu. Nu får det vara dags! Nämligen om Olivers alla ord, uttryck, tal och språkförståelse… Det är mycket, så ska försöka komma ihåg så mycket jag kan.

Oliver pratar. Mycket. Vissa vardagsmorgnar vaknar han samtidigt som Johan och är uppe nästan en timme innan jag går upp. Fast det är sällan jag får sova den stunden, för ute i köket sitter Oliver och pratar. Och pratar. Och pratar….! 😀
Han kommer ihåg vad som hänt och kan berätta om saker han gjort eller varit med om, vilket är väldigt kul. Ofta stämmer det, men när man frågar om saker blir det lite tokigt ibland också (jag tvivlar starkt på att de ätit hummer på dagis och sedan åkt luftballong…)
Han hänger med i barnprogram och filmer vi tittar på och förstår vad som händer och blir involverad i karaktärernas öden.
Igår hamnade vi framför How I met your mother, och när det inte är tecknat så är det inte intressant tycker Oliver. Just då var en scen med Marshall på ett kasino, varpå Oliver säger ”den gubben inte rolig!” och ville att vi skulle byta kanal. Men så fort det är tecknat kan han sitta som klistrad i soffan…

image

När det gäller talet har vi märkt att Oliver har en lätt stamning ibland. Det är mest på hela ord han hakar upp sig lite på, sällan stavelser. Nämnde det för BVC och förhoppningsvis är det något som kommer växa bort så småningom. Det är inte så jättemycket, och det blir väl mest när han blir lite uppspelt eller exalterad.

Uttal
Även om jag tycker Oliver pratar ganska rent och tydligt för det mesta så är det några bokstäver och ljud han har svårt för eller där det blir lite fel ibland.
Sche-ljud blir ofta F eller S, som Färna (fääna) istället för stjärna, och sunga istället för sjunga.
Ord med RM blir också lite tokigt då han byter plats på bokstäverna och det blir omr och amren istället för orm och armen.
Plural ställer till det lite för honom också, på oregelbundna substantiv, vilket inte är så konstigt. Då blir det ord som handor och fotar (händer och fötter). Även ord som inte böjs alls i plural blir fel, som ”många tågar” och ”massa lövar” istället för tåg och löv. Men efter några rättelser så kommer han ibland ihåg det rätta till nästa gång.

image

Räkna
Jag har ingen aning om hur bra en ”genomsnittlig treåring” kan räkna, men jag är ändå imponerad över Olivers räknekunskaper. Det har varierat lite i riktigheten, från ”ett fyra fem” till att han alltid missade sjuan eller hoppade över tian, men nu räknar han (oftast) korrekt ända upp till 13.
Fast det som gör mig stoltast är inte att han bara kan räkna upp siffrorna som en inlärd ramsa, utan att han nu hajjat det där med att räkna och varför man säger siffrorna. Jag kan be honom räkna blommorna/bilarna/människorna/hästarna/whatever i en bok, på tv eller i verkligheten och han räknar verkligen!
Ibland fortsätter han att räkna en eller två figurer två gånger, så fyra hundar kanske blir sex hundar, men många gånger räknar han helt rätt och är så duktig! Jag blir lika imponerad varje gång! 😀

image

Ordspråk och uttryck
Jag visste inte riktigt vad jag skulle döpa denna ”kategori” till men vill ändå nämna några av de speciella uttryck han använder.
Först som rubriken lyder; Olle glad ute! Det började med att han helt spontant berättade att han var glad, och antagligen rörde ihop det med ”ser glad ut” vilket resulterade i ”Olle glad ute” eller ”Nova glad ute”. Efter ett antal förklaringar att vi även är glada inne 😉 så säger han numera bara ”Olle glad” 🙂

Det gör inget har han börjat säga i tid och otid också, fast han säger ”det gör ingen”. Det roligaste med detta är ändå när han säger det vid lite mindre passande tillfällen, när det egentligen inte är upp till honom att säga. Som ett exempel när han busar och ska ”kittla” mig eller Nova, vilket ofta blir väldigt hårdhänt och våldsamt, så jag säger åt honom att sluta för att han ”slog” mig. Det gör ingen får man till svar då. Eller när han spiller mjölk på golvet och jag suckar över att behöva torka upp. Det gör ingen, säger han då.

Han har börjat säga Okej! rätt ofta nu med. En gång frågade han vad vi skulle göra när vi var nere i stan, varpå jag förklarade att vi skulle in i en affär till och sedan gå till bussen och åka hem. Okej! svarade Oliver förståndigt.
En annan gång kan man hålla på att tjata på honom att han ska göra det ena eller det andra men han vill inte och lyssnar inte. Så säger man till ännu en gång, på skarpen och irriterat. Okej! säger han plötsligt glatt och gör det man ber honom om. Då går det inte vara irriterad längre och jag kan inte låta bli att skratta varje gång ;D

Det är roligt att höra hur mycket han snappar upp som han hör. Han har sagt saker som ”det va nära ögat!” och ”ingen fara”.

image

Sedan har han lärt sig ordet snälla nu. Och innebörden. Då kan det låta så här.
– Olle spela plattan nu? (han vill spela på surfplattan).
– Nej, inte just nu Oliver.
– Jo snäääälla. Snälla spela plattan!
Jag får erkänna att det är svårare att säga nej till honom då! =P Han kan även köra med ”snälla hjälpa mej” när han vill att jag eller Johan ska hjälpa honom med något (eller göra det åt honom…).
Till sist får jag stolt säga att han är ganska väluppfostrad (tack dagis!) som säger Tack! till det mesta nästan hela tiden.

image

Vår underbara kille! ❤

Annonser

One thought on “”Olle glad ute”

  1. Pingback: Oliver 3 år | Martinas lilla värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s