Hur gör man en blöjtårta?

Ja just den frågan ställde jag mig när jag fick idén att göra just en blöjtårta när min vän fått tvillingar i mars. Jag fick med Googles hjälp ihop en tårta, men tänkte här beskriva lite mer steg för steg hur jag gjorde.

Vad behöver man till en blöjtårta?

Jag köpte ett paket blöjor i storlek 2 av Libero. Det innehöll 88 blöjor och är således så många blöjor min tårta innehöll och jag kommer utgå efter, men självklart kan man göra med både fler och färre! Som underlägg hade jag en stor pizzatallrik svärmor hittat på loppis. Jag rekommenderar att ha något stabilt underlag. Min plan var först att skära ut en kartongbit och det hade nog fungerat, så länge det är riktigt kraftig kartong.

Det går åt en hel del gummiband också. Dels 88 stycken för varje blöja, samt stora gummiband för varje tårtlager (tre st). Jag hade även köpt band att ”klä in” tårtan med. Note so self nästa gång – köp tillräckligt! Gör man på 88 blöjor blir den ganska stor och det går åt mycket band. Se mått nedan.

Slutligen behöver man lite valfria dekorationer och presenter. Jag hade beställt 3 nappar vardera med tvillingflickornas namn från namnnappen.se, som egentligen var själva huvudpresenten. Det blev även en babyolja och varsin liten gosedjurskanin till dem som ”cake toppers”.

Vad behöver man till en blöjtårta?

”Ingredienser” till en blöjtårta

Hur gör man en blöjtårta?

Man börjar med det tråkigaste, så blir det bara roligare och roligare sen 😉 För det allra första man gör är att rulla alla blöjor. En och en. 88 stycken… Det tog mig ungefär en halvtimme att rulla alla blöjor så det gick rätt fort ändå.

Tänk på att rulla alla blöjor åt samma håll samt uppifrån och ned. De är ju dubbelvikta från början, så rulla in öppningen och ner mot ”vikningen”. Försök rulla alla blöjor ungefär lika hårt. Fäst dem med ett gummiband. Visst hade det varit toppen om jag bara haft vita gummiband, men jag körde helt enkelt bara med vanliga gummiband man köper i mataffären som brukar komma i alla möjliga färger. De ska ändå täckas med band sedan. Var därför noga med att sätta gummibanden i mitten på samtliga blöjor. Lite finjustering får man dock göra efteråt.

Rulla blöjor till blöjtårta

Det går åt många gummiband…

Rulla blöjor till blöjtårta

Tänk på att få dubbelvikningen utåt i rullningen.

Rulla blöjor till blöjtårta

Många blöjor blir det…

När alla blöjor är rullade börjar det lite roligare delen att göra de olika tårtlagren. Börja med att hålla ihop fyra-fem blöjor och sätt ett stort gummiband runt dem. Fylla sedan på med en blöja i taget innanför gummibandet, och bygg på så sätt på lagret utåt, varv för varv. Tänk på att vrida in skarvarna på det yttersta lagret.

Att göra en blöjtårta

Börja med några få blöjor i ett stort gummiband, fyll på varv efter varv.

Gör sedan samma sak med mellan- och översta lagret. Börja med några få, fyll på innanför gummibandet runt om. Här kan man få ändra mellan lagren, fylla på och finjustera tills man är nöjd. I mitt fall behövde jag en enda blöja till för översta lagret, och ”snodde” en blöja från nedersta lagret. Tomrummet som uppstod i nedre lagret fyllde jag ut med en tom toarulle 😉

Finjustera slutligen så att det stora yttre gummibandet ligger mitt över varje blöjas gummiband.

Att göra en blöjtårta

Tre färdiga ”tårtlager”

Hur stor blir blöjtårtan?

Detta beror självklart på hur vilka och många blöjor man använder sig av, hur hårt man rullar dem i första läget, hur många lager och så vidare. Men så här stor blev min tårta på 88 stycken storlek 2-blöjor!

Nedersta lagret
Diameter: 30 cm
Omkrets: 95 cm

Mellanlagret
Diameter: 23 cm
Omkrets:72 cm

Övre lagret
Diameter: 20 cm
Omkrets: 60 cm

Totalhöjd: 37 cm (inkl pizzatallrik)

Att göra en blöjtårta

Nu är själva tårtan klar. Sen ska den bara dekoreras! 🙂

Dekoration

När man gjort klart de olika tårtlagren och är nöjd med dem kommer den roligaste delen – dekorera den! Jag hade köpt ett band med små rosa rosor på för att ha runt lagren, och ett annat rosa brett organzaband för att göra rosetter med. Tyvärr hade jag missbedömt hur stor tårtan skulle bli – den blev mycket större än jag räknat med, så banden räckte tyvärr inte till som jag hade tänkt. Då jag satt och gjorde tårtan dagen innan jag skulle ge bort den fanns inte möjlighet att köpa mer, så jag fick göra det bästa av situationen och leta i pysselgömman hemma efter annat band.

Jag började med ”rosbandet” och drog det ett varv runt blöjlagren för att täcka gummibandet. Här tänkte jag göra en snabb lösning och häfta ihop skarvarna, men det gick inte med den typen av band jag valt, så det var bara att plocka fram nål och tråd och sy ihop ändarna. Upprepa på alla lagren.

Sedan knöt jag en stor rosett av organzabandet på varje lager, över skarven på rosbandet. Jag var ganska generös med band här, stora öglor och långa ”svansar”. I mitt fall när banden inte räckte valde jag ett grönt sidenband till mittenlagret, och gjorde sedan rosetten av både organza- och rosenbandet för försöka få någon enlighet i dekorationen.

Att göra en blöjtårta  Att göra en blöjtårta

När banden är klara får du börja fylla din tårta med övriga presenter, en ihoprullad body, en liten filt eller vad det nu kan vara. Jag hade ju som sagt köpt sex stycken namnnappar som jag placerade ut över tårtan, med en av varje namn längst upp där jag satte de två kaninerna. Oljan fick stå på ena sidan på nedersta lagret.

Slutligen ”pimpade” jag hela tårtan med lite scrapbooking-blommor. Klart!

Att göra en blöjtårta

Färdig blöjtårta!

Caketopper på blöjtårta  20140511125409_IMG_2097

Ja, förutom inslagningen då. Att slå in en stor blöjtårta i cellofan krävde att jag tejpade ihop två längder. Samla ihop i en ”tofs” ovanför tårtan och knyt ihop med matchande presentsnören!

Och så här blev min livs första blöjtårta. Det var riktigt kul att göra så mycket möjligt att det blir fler i framtiden 🙂 Lycka till i dina försök till denna perfekta dopgåva, babyshowergift eller välkommen-till-världen-present. Kommentera gärna om du har några frågor! =)

Att göra en blöjtårta

Inslagen blöjtårta i cellofan

5 tankar om “Hur gör man en blöjtårta?

    • Menar du totalt? Ett blöjpaket ligger på runt hundralappen ungefär, napparna kostade 99kr för 3 st om jag minns rätt. Gosekaninerna var väl runt 25-30 kr/st? Dekorationerna var sånt jag hade hemma så det har jag svårt att räkna på. Hoppas det duger som svar? 🙂 Hör av dig om du har fler frågor! 🙂

  1. Hej! Var köpte du gummibanden, eftersom det måste ha varit olika storlekar på dem? 🙂 var det ett mixat pack med snoddar?
    Hälsningar Anna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s