Olivers mat- och sovschema 8 månader

När Oliver passerade åtta månader nådde han en ny ”nivå” när det gäller matning så det blev dags för nytt matschema. Det har tagit mig lite tid att få ordentlig ordning på det, då jag vid varje ändring av det gamla vana känner mig lite osäker. Något mail till barndietisten har det blivit men nu tror jag mig ha bra koll på hur jag ska lägga upp dagarna för lilleman. Man vill ju göra det rätt och bra för sin lilla skyddsling 🙂

Sover gör han väldigt oregelbundet om dagarna, men han brukar vakna runt sex-tiden och sedan vilja sova igen efter en timme ungefär. Sedan blir det en förmiddagslur efter tio som de sista dagarna varat mellan två och tre timmar, och sedan en kortare nap framåt eftermiddagen. Sömnen kan jag ju inte styra så mycket över, och det spelar ingen roll hur han sover om dagarna, så länge han sover bra om nätterna. Och det gör han från sju-halv åtta på kvällen och sedan till sex-halv sju på morgonen! 🙂 Det jag kan styra är hans måltider, och så här ser de ut nu för tiden.

Kl. 7 – Gröt
Kl. 10 – Mellanmål – en mosad banan eller annan frukt/fruktpuré
Kl. 13 – Lunch – matpuré + efterrätt
Kl. 16-17 – Middag – matpuré
Kl. 19 – Välling

Från åtta månader ska barnet numera ha två lagade mål mat om dagen, vilket kändes lite krångligt i början. Jag såg framför mig hur jag skulle stå och göra storkok stup i kvarten och Oliver som bara skulle få äta samma mat jämt. Så har det inte blivit. Istället gör vi som så att när vi ändå lagar mat till oss själva, så gör vi några små portioner till Oliver också av samma ingredienser, fast vi kokar dem istället för steker. Det har funkat bra i några dagar, och har blivit ungefär två portioner – en till lunch eller middag dagen därpå, och en portion till nästkommande dag!

ALLA dagar kan vi ju naturligtvis inte göra så här (svårt på tex tacos 😉 ), men då har jag bra reserver i frysen att servera honom, och några specialstorkok kommer det ju fortfarande att bli. På detta sätt får han en väldigt varierad kost och får smaka på många olika sorters mat – det är ris, pasta och potatis och det är nötkött, fläskkött, kyckling, färs och fisk, blandat med massa olika grönsaker och kryddor. Han äter numera det mesta, men mammas lax- och potatispuré häromdagen var inte populär! Bättre gick det med spagettin och köttfärssåsen jag lagade häromveckan.

Först mjukstekte jag riven morot och hackad lök.

Hällde i krossade tomater, och sedan rå köttfärs. Färsen måste kokas då små barnmagar inte klarar av stekt mat. Lät puttra under lock och smaksatte sedan med kryddor och vitlök.

Kokade spagetti och mixade med mixerstav.

Och blandade sedan ihop det till en härlig röra! 😀

Storkoket resulterade i fyra burkar lax- och potatispuré (till höger) och 6+1 burkar spaghetti och köttfärssås samt fisksås.

Spaghetti och köttfärssås var mums! Bild från 23 augusti.

Nä, nu har Pluttisen vaknat från sin eftermiddagslur så får gå och hämta honom. Ikväll kommer farmor och farfar på besök så kanske bäst att se över lägenheten en sväng också! 😉

Over and out!

Annonser

4 thoughts on “Olivers mat- och sovschema 8 månader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s